Jakt

Det er kun harejakt jeg har drevet med. Jeg har hatt Beagel, smålandstøvere og Finskstøver. Nå har jeg ingen harehund, bare en Jack Russel for å ha selskap.    De to siste årene har jeg jaktet sammen med en jegerkompis som er over 80 år som har en dunker. Vi jakter i Stor-Elvdal og i følge de lover som er vedtatt skal det ikke være ulv der vi jakter, men det ble skutt en ulv rett i nærheten (lovlig).

Jeg er pensjonist fra  01.01.2011 og planen var å kjøpe harehund. Men på grunn av alle rovdyr vi har fått i landet, har jeg gått i tenkeboksen på  om jeg skal anskaffe en ny harehund.  Denne uvissheten om det er ulv i terenget har tatt vekk mye av kosen med å jakte.

Harejakt
Kilde: Erik SkybakGrunnprinsipper for harejakt

Når jegeren kommer til det området hvor jakten skal foregå slippes hunden løs. Hunden skal nå, helt selvstendig søke for å finne stedet der haren har satt seg inn for dagen. Haren er en natterangler og kan ofte forlate beiteplassen tidlig om morgenen. Hunden kan ha store vanskeligheter med å finne gjemmestedet.

Når hunden finner harens gjemmested løper haren ut i stor fart. Hunden skal da forfølge den i en hissig los.

Haren tar ofte mindre turer i terrenget der den er godt kjent, og vender tilbake til uttaket. Derfor kan jegeren ta post i nærheten av uttaket og skyte haren der. Dette er en meget forenklet beskrivelse av harejakten. Harejakten er langt mer allsidig og spennende enn det enkle mønsteret som er beskrevet ovenfor. Det avhenger blant annet av årstid og værforhold.

Været er av stor betydning for utfallet av harejakten. Det viktigste er kanskje ikke hva slags vær det er under selve jakten, men været i de foregående timene kan ha meget stor betydning. Selv erfarne harejegere har vanskelig for å bedømme om en værtype er gunstig eller ikke. Været kan ofte se lovende ut, men så oppdager man det stikk motsatte, og forholdene virker ganske håpløse.

Som oftest går jakten best i skyet, stille og kanskje litt kjølig vær. Men det hender også at losene kan gå meget bra selv om det kommer noe nedbør i form av regn eller snø. Det dårligste jaktværet er sterk vind. Hunden har da vanskelig for å holde et sammenhengende jag, og for jegeren er det umulig å holde kontakt med losen. Hvis det har regnet, med etterfølgende frost eller snø etter at haren har satt seg inn, kan det være meget vanskelig for hunden å finne ut av nattråkket, og haren sitter da ganske trygt i sitt leie.

Harejakt med drivende hund har lange tradisjoner.

Denne jaktformen med «los på drevet halsende hund» kan føres tilbake til midten av 1600-årene da tyske offiserer kom hit til landet i forbindelse med opprettelse av den norske hær. Disse hadde med seg støvere som de benyttet til jakt på hare. Det er altså tyskerne som var våre læremestere når det gjelder denne populære jaktformen.

2008-015

Image 1 of 2

Jakthunder har man 12 mnd. i året. De skal trenes utenom jakta. Hjemme hos oss har de egen sofa.

pict0007

Image 1 of 4